Wielkanocne potrawy w różnych regionach Polski

441704675940195793.jpg

Już za chwilę Wielkanoc, czyli jeden z najważniejszych świątecznych okresów w naszym kraju. Na stołach pojawią się wtedy tradycyjne wielkanocne potrawy, do których przywykłyśmy od czasów dzieciństwa. Nie zabraknie żurku, jajek w różnej postaci, mazurka, babki, pasztetu, wędlin. Są jednak takie regiony w Polsce, gdzie tradycyjnie kosztuje się wtedy innych potraw, o których większość prawdopodobnie wcześniej nie miała pojęcia. Oto najciekawsze potrawy wielkanocne w naszym kraju.

Śląsk

Na Śląsku możemy spotkać kilka dań, które w klasycznej wielkanocnej kuchni nie są spotykane. Oczywiście dominuje tutaj typowy śląski żur. Poza tym w tym względzie królują także wypieki. Jednym z nich są buchty, czyli drożdżowe słodkie bułeczki, które wedle uznania gospodyń domowych mogą być z wybranym nadzieniem, ale też bez niego. Ciekawą potrawą jest święcelnik, czyli ciasto drożdżowe, które jest zapiekane z kawałkami wędzonych wędlin. Zaskoczeniem dla wielu osób może być babka majonezowa. Tworzona jest ona z mieszanki mąki pszennej i ziemniaczanej, z dodatkiem najbardziej istotnego składnika, czyli majonezu. Na stole nie może zabraknąć kilku kołaczy czy strucli. Na Śląsku Cieszyńskim spotykany jest murzin wielkanocny. Jest to dobrze wypieczony chleb z zarumienioną skórką, który zawiera w sobie kawałki wędzonki i szynki.

Małopolska

W kuchni wielkanocnej sporym powodzeniem cieszy się zupa ze wsi Lanckorona. Chrzanówka lanckorońska, gdyż to o niej mowa, tworzona jest ze świeżo utartego chrzanu, kawałków wędlin i mięs oraz warzyw. Ponadto na koniec zagęszczana jest mąką i kwaśną śmietaną. Doprawia się ją także czosnkiem i koprem oraz serwuje z jajem oraz chlebem. Na Podhalu spotkać można z kolei sodrę. Również jest to zupa chrzanowa, która nazywana jest także chrzonicą, krzonowiną czy też święceliną. Jest to tradycyjna góralska jednogarnkowa potrawa, w której to znajduje się kwaśne mleko, śmietana, jajka, skrawki świątecznych wędlin i biała kiełbasa. Na podhalańskim stole króluje także jagnięcina; popularna jest zwłaszcza ta ze śliwkami. W niektórych domach serwowane są także fizoły, czyli potrawa tworzona z fasoli, jarmużu i suszonych śliwek, która podawana jest z oscypkiem.

W Małopolsce przyrządzana jest także strząska. Tworzona jest ona z pokrojonych świątecznych wędlin oraz jajek z dodatkiem utartego chrzanu i przypraw. Całość z kolei zalewana jest dodatkowo roztworem na bazie wody i octu.

Podlasie

Na Podlasiu panuje trochę wigilijny klimat, gdyż na stole pojawia się barszcz czerwony z kiszonych buraków. Jest to jedyne podobieństwo do grudniowych świąt. Obok barszczu spożywa się także tradycyjną zalewajkę z dodatkiem grzybów. Jednym z charakterystycznych wielkanocnych wypieków dla Podlasia jest sękacz. Stanowi on ciasto biszkoptowe przeplatane ciemnymi warstwami, które jest pieczone na specjalnym obrotowym rożnie. Niezwykle ciekawa jest jednak wielkanocna pascha. Podlasianie spożywają często ten deser na bazie twarogu i bakalii, który może kojarzyć się nam z sernikiem. Zapożyczony został ze Wschodu. Przygotowuje się go na zimno z gotowanego, mielonego i odciśniętego na sicie twarogu. Dodaje się także śmietany, żółtek, miodu, masła, wanilii. W zależności od upodobań dosypuje się do paschy owoców lub bakalii.

Kaszuby

Z kolei na Kaszubach podczas Wielkanocy spożywana jest gotowana szynka oraz galareta z siekanych wieprzowych nóżek i włoszczyzny, zwana zilcem. Podczas śniadania je się jajecznicę, zwaną tam prażnicą. Może być ona uzupełniona wybranymi dodatkami, jak słonina, boczek, a nawet wędzona ryba. Sporą popularnością cieszy się prażnica na wędzonym węgorzu. Zwłaszcza na Kaszubach w dużych ilościach spożywana jest rzeżucha.

Pomorze i Kujawy

W niektórych domach na Pomorzu i Kujawach pojawia się szynka w cieście, którą można serwować zarówno na zimno, jak i na ciepło. Ciekawa jest także klasyczna babka drożdżowa z kruszonką, zwana młodzowym kuchem, lub też marchewny kuch (spotykany także na Kaszubach) tworzony głównie z marchwi, mąki i wody. Spotykane są tu również jajka smażone na słoninie. Charakterystyczny jest także tradycyjny żur kujawski, czyli gęsta zupa na żytnim zakwasie serwowana z dodatkiem jajka, białej kiełbasy oraz ziemniaków. Kujawiok to wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami o charakterystycznym stożkowym kształcie. Może być ona posypana cukrem pudrem bądź polana białym lukrem. Dawniej podawano nawet babę drożdżową z chrzanem, szynką lub kiełbasą.

Podkarpacie

Handzlowska serwatka wielkanocna w wielu podkarpackich domach jest częścią śniadania wielkanocnego. Stanowi ona klarowny płyn podawany na ciepło lub zimno. Posiada lekko kwaśny i maślany smak z nutą tartego chrzanu i wędzonki. W niektórych miejscach je się studzieninę, czyli galaretkę z wieprzowych nóżek, pokropioną octem. W terenach górzystych spotykany jest między innymi ser wielkanocny, czyli biały, podsuszany ser z mleka krowiego. Odznacza się on lekko kwaśnym smakiem.

Inne ciekawe potrawy wielkanocne

W niektórych regionach spotkać można także powoli zamierające zwyczaje kulinarne na Wielkanoc. W województwie lubuskim spożywana jest Paska Bukowińska. Jest to pszenne, drożdżowe pieczywo w kształcie walca, które dodatkowo jest dekorowane różnymi jadalnymi ozdobami. Jednym ze specjałów wielkanocnych Mazowsza jest szynka pieczona w chlebie. Dzionie rakowskie to z kolei potrawa spotykana w województwie świętokrzyskim w gminie Raków. Są to kiszki pieczone w naturalnym jelicie wieprzowym lub wołowym.