Najciekawsze książki kucharskie do domu

441704675943857302.jpg

Wiele z nas pragnie udoskonalać swe umiejętności kulinarne. Obecnie gotowanie to nie tylko przyrządzanie klasycznych posiłków. To również eksperymentowanie z wieloma koktajlami owocowymi i warzywnymi, dietami, kuchniami z różnych krajów. Mimo wielu przepisów dostępnych w sieci, nadal jednak warto mieć przy sobie dobrą książkę kucharską. Specjalnie dla naszych czytelniczek przygotowaliśmy zestawienie kilku najbardziej interesujących pozycji na rynku wydawniczym.

Z miłości do lokalności. Tradycyjne dania w nowej odsłonie – Tomasz Jakubiak

Znakomita propozycja dla tych wszystkich osób, które chcą spróbować nieco większych lub mniejszych zmian w tradycyjnych daniach. Tomasz Jakubiak znany z Kuchni + wyruszył w Polskę w celu odnalezienia nowych przepisów na wiele tradycyjnych dań, które znamy ze swych rodzinnych domów. W dziele tym znajdziemy 70 przepisów na nowoczesne dania tworzone z tradycyjnych polskich produktów. Dzięki niej odkryjemy bogactwo regionalnych dań. Poznanie sezonowych, lokalnych i regionalnych smaków to okazja na poszerzenie swej wiedzy kulinarnej. Autor promuje w swym dziele naturalną żywność produkowaną w rodzinnych gospodarstwach i firmach.

Wielka Księga Soków – Pat Crocker

Jest to pozycja idealnie stworzona dla tych osób, które preferują samodzielnie tworzone, domowe soki. Wielka Księga Soków zawiera ponad 350 przepisów. Autor prezentuje w niej różnorodne przepisy na soki ze świeżych i surowych warzyw i owoców, przeciery oraz domowej roboty mrożone przekąski. Prezentacja soków, toników, napojów oczyszczających i pobudzających trawienie została wzbogacona o linie herbat, przecierów, koktajli czy też zamienników dla kawy czy herbaty. Nie obyło się również bez przepisów na wiele mrożonych przekąsek. Autor w wielu momentach odnosi się do aspektów zdrowotnych i potencjalnych schorzeń.

W książce znajduje się lista schorzeń wraz z zaleceniami dotyczącymi możliwości ich łagodzenia. Są to liczne problemy układu krążenia, układu pokarmowego, zaburzenia układu wydzielania wewnętrznego, układu odpornościowego. układu mięśniowo-szkieletowego, układu nerwowego, układu oddechowego. Pozycja ta została uzupełniona o informacje na temat 7 głównych układów naszego ciała, ich roli w zachowaniu zdrowia, potencjalnych schorzeń oraz zmian, jakie można wprowadzić w diecie i stylu życia. To także niezwykle barwne zdjęcia owoców, warzyw i ziół.

Dania wegetariańskie – Tanja Schindler

Wegetariański styl życia cieszy się coraz to większym powodzeniem. Nic też dziwnego, że wśród popularnych książek o tematyce kulinarnej znajduje się dzieło Schindler. W swym dziele autorka prezentuje zdrowe smakołyki dla każdego. Stara się ona urozmaicić nasz jadłospis kolorowymi i zdrowymi daniami wegetariańskimi. Wśród licznych przepisów znajdziemy potrawy z bakłażanów, cukinii i papryki, grodzku, marchewki. Ważne jest to, iż większość dań wzbogacona jest dodatkiem serów, jajek i zbóż. Najsmaczniejsze dania kuchni wegetariańskiej to przeszło 55 przepisów na każdą okazję. Możemy poznać wyjątkowe sałatki, przekąski, zupy, dania jednogarnkowe i główne. Przepisy są niezwykle przejrzyste i proste do przeprowadzenia. Wszystkie dania zostały uzupełnione o zdjęcia, kaloryczność dania, czas przyrządzania i opis smaku.

Kuchnia na twoich zasadach. Ponad 100 prostych przepisów zainspirowanych zdrowymi przysmakami z całego świata – Tara Stiles

Tara Stiles pokazuje nam, jak dobrze można się bawić przy tworzeniu własnych zasad w kuchni. Powinniśmy uwolnić się o licznych etykiet, osądów, ograniczeń i stresów związanych z jedzeniem w określony sposób. Istotne jest wsłuchanie się w prawdziwe potrzeby ciała i podejmowanie intuicyjnych decyzji. W taki oto sposób odnajdziemy równowagę i harmonię, a przy tym odkryjemy prawdziwy róg obfitości – olbrzymią gamę smaków i konsystencji z całego świata! Najważniejsze zasady to: przygotowanie się do wielkiej przemiany w sposobie myślenia, wyposażenie kuchni w zdrowe, ekologiczne produkty, dobór niezbędnych akcesoriów kuchennych, znalezienie czasu na zakupy spożywcze i gotowanie. Autorka w swym dziele zachęca nas do zabawy w kuchni, pobudzenia kreatywności oraz eksperymentowania z przepisami. Jednocześnie prezentuje 100 smakowitych przepisów zainspirowanych podróżami. To dobre źródło przepisów na soki, smoothie, sałatki, dania główne i desery.

Smakowite drzewa – Małgorzata Kalemba-Drożdż

Małgorzata Kalemba-Drożdż to nietypowa autorka książek kulinarnych, albowiem skupia się na tym, co oferuje nam natura. I mowa tutaj nie o zwykłych warzywach czy owocach. Autorka ma na swym koncie Jadalne kwiaty i Pyszne chwasty. Jej kolejne dzieło znów związane jest z darami dzikiej natury! Znajdziemy tu niezwykle ciekawe przepisy na dania z drzew. Dzięki temu będziemy mieć okazje do spróbowania marynowanych szyszek, bukowej nutelli, lipowych lodów. Możemy w domowych warunkach ugotować brzozowe risotto, upiec chleb z żołędzi czy zrobić keczup z głogu. Zacznijmy cieszyć się oryginalnymi daniami prosto z lasu.

Przekąski na przyjęcia – Niezwykłe dania na spotkania towarzyskie i uroczystości

Dzięki tej publikacji powinniśmy pozbyć się częstego problemu, czyli – co przygotować na wizytę gości? Autorzy przygotowali w niej propozycje na przekąski idealne na urodziny, sylwestra, imprezy alkoholowe, spotkania na mecz, przed telewizorem. Z pomocą bogato ilustrowanych propozycji stworzymy niejeden raz bufet złożony z mnóstwa małych delikatesów. Prezentowane są w tej książce aromatyczne i różnobarwne smakołyki, które są niezwykle proste w przyrządzeniu. Stworzonych zostało przeszło 120 przepisów na wyjątkowo smaczne przekąski. Przykładem może być pasta z bakłażana z oliwkami czy kurczak cytrynowy z figami.

Wok. Kuchnia azjatycka na co dzień

W naszym kraju z roku na rok coraz większym powodzeniem cieszy się kuchnia azjatycka. Dania z woka zajmują w niej szczególne miejsce. Praktycznie nieograniczone możliwości zastosowania woka i wyjątkowy smak powstających w nim pysznych dań to okazja na liczne obiady czy kolacje. W książce znajdziemy przepisy na dania z warzywami, mięsem, rybą i drobiem, a także sposoby tworzenia egzotycznych deserów. W książce zawarte zostały szczegółowe informacje i praktyczne wskazówki dotyczące gotowania w woku, jak i również zdjęcia potraw.

Gdy mróz za oknem. Przysmaki na zimę

Coraz bliżej do jesieni i zimy, czyli pory roku, kiedy niezwykle ważne jest rozgrzewanie ciała, utrzymywanie jego ciepłoty. od wieków służą ku temu różne dania, napoje. Autorzy w swej książce zaprezentowali sprawdzone i niezwykle smaczne receptury na sycące dania jednogarnkowe. Są to potrawy w szczególności z dodatkiem podnoszących temperaturę ciała przypraw jak cynamonu, goździków, imbiru i chili. Książka została uzupełniona o przepisy na potrawy z bogatymi w witaminę C cytrusami. To świetna okazja na rozgrzanie ciała czy też podwyższenie poziomu odporności.

Czekoladowe słodkości torty ciastka i czekoladki

Bardzo ciekawe dzieło dla miłośniczek wypieków i cukiernictwa. Jest to niezwykle pięknie wydany poradnik z praktycznymi wskazówkami i podstawowymi technikami cukierniczymi. Pozwoli on każdej z nas cieszyć się niezwykłymi czekoladowymi przysmakami. Znajdziemy w nim przepis na pyszne ciastko z kremem, klasyczny budyń, tort Sachera, pralinki. W książce autorzy przedstawili wiele tajemnic związanych z przygotowywaniem wielkich czekoladowych deserów. To idealne rozwiązanie dla każdego, kto uwielbia sprawdzać nowe smaki, zwłaszcza wyjątkowe słodkości.

Domowy wyrób. Zapomniana kuchnia polskich Kresów – Agnieszka Kozłowska

Kuchnia dawnych Kresów przyczyniła się do ukształtowania wielu obecnych dziś w całym kraju dań. Nie da się ukryci, że jednak większość została poniekąd zapomniana lub jest znana tylko w regionie. Dlatego też Agnieszka Kozłowska zaprezentowała nam wiele wyjątkowych przepisów. Zebrała klasyczne przepisy inspirowane kuchnią litewską, białoruską, ukraińską i tatarską, które z czasem były stale udoskonalane i dostosowywane do współczesnych realiów. Poznamy dzięki temu ciekawe propozycje przygotowania blinów, cepelinów, kołdunów, rejbaków, kindziuka i wielu innych potraw. Jest to prosta kuchnia, która jednak spodobać się może niejednej osobie.

Dania z miodem – Iwona Czarkowska

Miód to ten jeden z produktów, który kojarzy się nam ze słodkościami czy też zimowa herbatą. Tymczasem stanowi on istotny składnik wielu potraw. Ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych jest niezwykle cenną substancją. Autorka zaprezentowała nam w swym dziele niezwykle ciekawe dania z miodem. Chodzi tu zarówno o różnorodne napoje, desery, jak i również różnorakie mięsa i zupy. Wszystkie one nabierają zupełnie nowego smaku, jeśli do ich przygotowania użyjemy miodu.

Polska kuchnia regionalna. Najpopularniejsze przepisy – Krzysztof Żywczak

Kolejna propozycja w naszym zestawieniu dotycząca polskiej kuchni regionalnej. Według autora większość obecnych dziś potraw na naszych stołach ma rodowód ziemiański i szlachecki, skąd przeniosły się do innych grup społecznych. Podczas prezentacji przepisów zwracana jest uwaga na różnorodność składników, które są podstawowym wyznacznikiem charakteru lokalnych specjałów, umiejętnie wykorzystywanych przez współczesnych kucharzy. Dzięki tej pozycji możemy poznać charakterystykę i specyfikę kuchni śląskiej, góralskiej, kaszubskiej, kresowej, małopolskiej i wielkopolskiej. Zaprezentowane przepisy to okazja do przygotowania regionalnych i smakowitych potraw.

Marynaty i przetwory – Jolanta Bąk

Na koniec idealna propozycja dla tych wszystkich pań, które zainteresowane są przetworami i marynatami. Okres letni i jesienny sprzyja tworzeniu domowych przetworów. Niewątpliwie w polskiej tradycji sztuka konserwacji żywności zajmuje niezwykle ważne miejsce. Jolanta Bąk prezentuje nam zarówno sposoby jak i gotowe przepisy tworzenia domowych konfitur, dżemów, kompotów, soków, sałatek, kiszonych ogórków czy marynowanych grzybów. Ukazuje nam, iż ich przygotowanie nie musi być skomplikowane i czasochłonne. Według autorki takie prace kuchenne mogą być dla wielu osób prawdziwą przyjemnością.